CV-ketel storing verhelpen

Een storing in uw cv-ketel is nooit prettig. Zeker in de koude winters of als u onder de douche staat, kunt u erg balen van een storing in uw cv-ketel. Een storing komt vaak op ongemakkelijke momenten en u wilt hem natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. In sommige gevallen hoeft u echter geen dure monteur in de hand te nemen. Soms kunt u de storing in uw cv-ketel zelf repareren. Hoe u dat doet, nemen wij graag even met u door.

Controle lijst

CV ketelBij een storing is het verstandig om eerst op de volgende dingen te controleren voor u een monteur in de hand neemt. Start met het controleren of de waterdruk voldoende is. De waterdruk moet tussen de 1,5 en de 2 bar op de drukmeter zijn. Als dit niet het geval is, moet u deze bijvullen. Als hij wel goed staat, kunt u kijken of de kamerthermostaat en/of de ketelthermostaat hoog genoeg staat en dit indien nodig aanpassen. Ook kan het zijn dat de waakvlam in uw ketel niet brandt. Deze moet echter wel branden, dus als u erbij kunt kunt u proberen deze zelf aan te steken. Bij een elektronische CV-ketel met display kunt u op de resetknop drukken om de ketel opnieuw te resetten. Verder kan het nog zijn dat de stekker niet in het stopcontact zit of de zekeringen in de groepenkast kapot zijn. Kijk ook of de hoofdgaskraan/toestelkraan goed geopend is en of de warmwaterkranen niet lekken.

Verwarming ontluchten

Als u een borrelend geluid hoort uit een radiator is het tijd om de verwarming te ontluchten. Dit kunt u doen met behulp van de volgende stappen.

1. Zet alle radiatoren in uw woning open en laat de cv-installatie minimaal 10 minuten werken. Zo wordt de lucht verzameld bij de ontluchtingsventielen. Als u een grote woning hebt, moet u de cv-installatie langer zijn gang laten gaan.
2. Zet nu de thermostaat zo laag mogelijk.
3. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. (bij digitale display mag hij blijven zitten.)
4. Wacht minimaal 10 minuten voor u begint met het ontluchten.
5. Begin vanaf het laagste punt van uw woning met ontluchten door met een speciaal sleuteltje het ontluchtingsventiel te openen. Dit ventiel is meestal bovenin, aan de zijkant van de radiator.
6. Draai de ventielen open en sluit hem weer als er water uitkomt. (gebruik een vocht absorberende doek)
7. Herhaal deze stappen bij alle radiatoren van beneden naar boven.
8. Ontlucht nu het expansieve vat (het grote meestal rode vat naast de cv-ketel). Doe dit op de zelfde manier als de radiatoren.
9. Is alles ontlucht? Stop de stekker in het stopcontact en controleer de waterdruk nogmaals.

Komt u er niet uit? Zoek snel een CV ketel installateur uit de buurt via CV ketel Nu.nl.