Onderhoud aan de boiler

Als u een boiler heeft, moet deze natuurlijk ook onderhouden worden. Vaak kunt u bij de aankoop van een nieuwe boiler een onderhoudsabonnement afsluiten. De warmte-installateur maakt dan een afspraak met u voor het jaarlijks onderhoud, als het om een gasgestookte boiler gaat althans. Als u een storing heeft aan uw warmwaterinstallatie, kijkt u eerst op de display om te kijken welke code daarop staat. U kunt dan op het merk en type boiler zoeken op internet naar wat de foutcode precies betekent. Soms kunt u het probleem zelf oplossen, maar als u de vakman belt is het ook altijd handig als u de foutcode kunt noemen.

Onderhoud elektrische boiler

onderhoud boilerEen groot voordeel van elektrische boilers is dat zij bijna geen onderhoud nodig hebben. Het is wel verstandig om elk kwartaal te controleren of de inlaatcombinatie nog werkt. Zo nodig kunt u dan het druppelpijpje schoonmaken. De inlaatcombinatie is buiten de boiler te vinden, het is in de koud waterleiding geplaatst. De inlaatcombinatie zorgt ervoor dat er geen te hoge druk in de installatie ontstaat. Soms druppelt de inlaatcombinatie – dit is vooral het geval als het water wordt opgewarmd en uitzet. U kunt de werking van de inlaatcombinatie controleren door aan de bijbehorende knop te draaien tot er water uitstroomt, en hem dan direct weer te sluiten. Let dan ook goed op of de afvoer niet verstopt is. Als dat wel het geval is, is dat merkbaar omdat de afvoer overstroomt. In dat geval moet de afvoer ontstopt worden.

Boilersysteem onder druk

Er zijn twee boilersystemen: het boilersysteem onder druk en het drukloze boilersysteem. Bij een systeem onder druk komt het koude leidingwater via de inlaatcombinatie de boiler binnen. Daar wordt het koude water opgewarmd tot de juiste temperatuur. Het water zet uit als de temperatuur verhoogt en daardoor stijgt de druk in de boiler. Op de inlaatcombinatie zit een ontlastklep waarmee deze overdruk wordt gereguleerd. Bij een drukloos boilersysteem wordt geen gebruik gemaakt van een inlaatcombinatie. Het expansiewater wordt afgevoerd door een speciale drukloze mengkraan. Bij het opwarmen druppelt deze kraan totdat de ingestelde temperatuur is bereikt.

De elektrische boiler werkt niet meer

Er zijn allerlei oorzaken mogelijk als de elektrische boiler niet meer naar behoren werkt. Een daarvan is dat de waterleiding lek is, wat nogal eens voor kan komen in de winter, als de leidingen bevriezen. Het verwarmingselement in de elektrische boiler zal niet aanspringen als er niet voldoende water in het vat zit. Een andere oorzaak van een niet werkende elektrische boiler is dat de stop is doorgeslagen. Aangezien sommige elektrische boilers een eigen groep hebben in de meterkast, merkt u dat dan niet aan andere apparaten in het huis. Als de elektrische boiler wel genoeg water geeft, maar de temperatuur blijft maar lauw, dan kan dit veroorzaakt zijn door kalkaanslag op het verwarmingselement. Dit probleem ontstaat uiteraard het snelst in gebieden waar sprake is van harder water uit de kraan.