Soorten CV-ketels

Er zijn verschillende soorten Cv-ketels die in Nederland worden verkocht. Afhankelijk van de eisen van de gebruiker, heeft u dan dus ook veel keuzes. Zo kunt u ervoor kiezen om een CV-ketel te nemen die 70 tot 80% van de energie verwarmt, maar ook één die zuiniger is en bijna 100% van de energie verwarmt. Maar welke soorten zijn er nu precies en wat zijn de voor en nadelen ervan?

De Vr-ketel

Soorten CV ketelsDe VRT-ketel staat bekend als de voorloper van de Hr-ketel. Momenteel is hij bijna niet meer te verkrijgen. Sterker nog, ze worden niet meer gemaakt. Dit heeft te maken met een nieuwe wet die in september 2015 in is gegaan. Vanaf dat moment werden de energielabels verplicht. Het minimale label is echter de B label, maar de Vr-ketel heeft in de meeste gevallen nog label C. Enkel open Vr-ketels tot 30 kW mogen nog verkocht worden op dit moment. De voorraad die de monteur nog in zijn bezit heeft, mag nog wel geïnstalleerd worden. De Vr-ketels zet tussen de 70 tot 90% van de energie om in warmte. Een voordeel tegenover de Hr-ketel is echter dat de Vr-ketels geen afvoer nodig heeft.

De Hr-ketel.

De Hr-ketel. is de vervanger van de Vr-ketels. Sinds september 2015 heeft hij drie categorieën. De Hr-ketel 100 heeft een rendement van ten minste 100%, de Hr-ketel 104, met een rendement van 104%, Hr-ketel 107 met een rendement van 107%. Momenteel is dit type Cv-ketel het populairste. Dit komt omdat hij zowel goed voor de portemonnee is als goed voor het milieu. De Hr-ketel gebruikt de waterdamp die vrij komt om water weer te verwarmen. Hierdoor gaat er weinig tot niets verloren en heeft de Hr-ketel een erg laag gasverbruik.

De Hre-ketel

De Hre-ketel is erg geschikt als u meer dan 1.600 m3 gas per jaar gebruikt of uw woning slecht geïsoleerd is. Net als de Hr-ketel. is hij erg energiezuinig. Sterker nog, naast het feit dat deze Cv-ketel uw woning opwarmt, maakt hij ook energie aan. Hierdoor hoeft u ook minder te betalen aan uw elektriciteitsnet en heeft u minder CO2 uitstoot. Het nadeel van deze ketel is echter wel dat hij erg duur is, hoewel veel gemeentes bereid zijn om subsidies te betalen voor deze ketel. Gemiddeld bespaart u tot 20% van uw maandelijkse kosten met deze ketel. Indien u voor duurzaamheid kiest, raden wij u aan deze ketel aan te schaffen.

Bron: Eteb Verwarmingsservice uit Den Haag – Expert in CV en loodgieterswerk